Da li svakom zaposlenom možemo dati otkaz?

Otkaz

Iako je ponekad neizbežan, prestanak radnog odnosa može biti veoma stresan, komplikovan i iscrpljujuć događaj, kako za zaposlenog tako i za poslodavca. Brojna neslaganja u načinu obavljanja posla, različite vizije o razvoju poslovanja, ali i nezadovoljstvo postojećim uslovima na radnom mestu samo su neki od razloga koji mogu dovesti do prestanka saradnje. Uzroci za otkaz su zaista brojni i različiti u zavisnosti od toga da li on dolazi od strane zaposlenog ili poslodavca, a situacija je retko kada jednostavna i vrlo često bar jedna strana bude nezadovoljna krajnjim ishodom. Pored toga, poslodavci nisu uvek sigurni u kojim situacijama imaju pravo da daju otkaz članu tima i da li se saradnja može tek tako prekinuti sa svakim zaposlenim. Kako bi se izbegle nedoumice i kako biste uvek znali koja prava imate, ali i koje su vaše obaveze, bitno je da poslovni odnos i svi detalji u vezi sa njim budu detaljno prikazani u ugovoru o radu, čiji primerak moraju imati i zaposleni i preduzetnik.

Razlozi za otkaz od strane poslodavca

Mada su često zaposleni ti koji odluče da napuste određeno preduzeće i pronađu drugi posao, mnogo češće se dešava da poslodavci budu ti koji uručuju otkaz. Razlozi za prekidanje poslovnog odnosa mogu biti zaista brojni, a samo neki od njih su:

 

  • Neostvarivanje očekivanih rezultata rada od strane zaposlenog;
  • Povreda radne obaveze;
  • Nepoštovanje radne discipline;
  • Nedostavljanje potvrde o bolovanju u zakonom predviđenom roku;
  • Izostanak sa posla bez opravdanog razloga;
  • Dolazak zaposlenog na posao u alkoholisanom stanju;
  • Krivično delo zaposlenog na radu ili u vezi sa radom;
  • Prestanak potrebe za određenim radnim mestom, odnosno tehnološki višak;
  • Nezadovoljstvo učinkom zaposlenog pre isteka ili po isteku probnog rada, koji najduže može da traje šest meseci.

Pored ovih, postoje i mnogi drugi razlozi zbog kojih može doći do prekida poslovne saradnje, ali vodite računa o tome da postoje i situacije kada po zakonu ne možete uručiti otkaz zaposlenom. Najčešće, otkaz zaposlenom ne možete dati za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta. 

 

Subvencije i otkaz

 

Tokom protekle godine, zbog epidemije izazvane virusom Covid 19, subvencije države su bile nešto za čim je posegnuo veliki broj preduzetnika, u nadi da će održati svoje poslovanje  u izazovnim ekonomskim okolnostima. Ono što je izazvalo nedoumice kod većine je da li nakon dobijanja subvencija imaju pravo na otpuštanje radnika i u kojim uslovima. Tokom prethodnih godina, veliki broj poslodavaca odlučivao se na prijavljivanje za subvencije za otvaranje novih radnih mesta, pri čemu je primećeno da je najveći broj tih zaposlenih dobio otkaz odmah po isticanju subvencija. Naime, jedan od glavnih uslova za dobijanje subvencija tokom protekle godine bio je da preduzetnici nemaju pravo na otpuštanje radnika minimalno još tri meseca nakon isplate ove nadoknade. Zbog ovoga su se mnogi preduzetnici našli u nezgodnoj poziciji, jer iako su dobili subvencije, obim posla je zbog ekonomske situacije izazvane pandemijom dosta opao, te oni nisu više bili u mogućnosti da zadrže isti broj zaposlenih, dok s druge strane nisu imali ni mogućnost otkazivanja ugovora o radu. Zato se savetuje da svi oni koji planiraju da se prijave za subvencije i pomoć države dobro razmisle i naprave detaljnu procenu svog poslovanja, jer subvencije ne moraju biti za svakoga dobra opcija, budući da sa sobom nose i niz uslova koje je neophodno ispuniti. 

 

Ugovor o radu

Davanje-otkaza

 

Ugovor o radu je možda i najvažnija stavka kada započinjete jedan poslovni odnos, ali i kada ga završavate. Jako je važno da pri samom potpisivanju ugovora svaki njegov detalj bude jasan i jednoj i drugoj strani, kako kasnije ne bi došlo do nejasnoća i neusaglašenih očekivanja. Otkaz ugovora o radu i prestanak radnog odnosa na zahtev poslodavca  je situacija koja je veoma česta i koja se svakodnevno dešava, bez obzira na to koliko je ona možda u tom trenutku neprijatna i nepoželjna. Razlozi za otkaz od strane preduzetnika mogu biti brojni, ali je jako važno napomenuti da poslodavac pri otkazivanju ugovora o radu mora naznačiti konkretan razlog za taj postupak, kao i odgovarajuće obrazloženje za donošenje takve odluke. U suprotnom, zaposleni ima pravo da pokrene parnični postupak, što se takođe veoma često dešava kada dođe do kršenja zakona prilikom davanja otkaza. Neretko, savetuje se da se poslodavac u ovim situacijama konsultuje sa pravnikom kako bi izbegao sve nedoumice koje bi mogle dovesti do poništenja rešenja o otkazu, a samim tim i do vraćanja zaposlenog na radno mesto, kao i naknade štete zaposlenom nastale takvim otkazom. Još jedna od obaveza koju poslodavci imaju, ukoliko se odluče da zaposlenima otkažu ugovor o radu, a kada se radi o prestanku radnog odnosa zbog nastanka tehnološkog viška, jeste da zaposlenom isplate otpremninu, čija se visina određuje opštim aktom ili ugovorom o radu.

 

Sporazumni prekid saradnje

Sporazumni-prekid-saradnje

 

Naravno, uz sve želje i nadanja da će se novi zaposleni uklopiti u već postojeći i uigrani tim, u realnosti to nekada ne bude tako. Zbog različitih temperamenata i karaktera, ali i potpuno drugačijih pogleda na obavljanje radnih zadataka i rešavanje izazova koji su pred kompanijom, često se dođe do zajedničkog zaključka da je prekid saradnje najbolje rešenje. U tom slučaju, sjajna opcija je sporazumni raskid ugovora. Za samog poslodavca ovo može biti izuzetno dobra opcija, ukoliko je moguća, budući da u ovom slučaju nema obavezu detaljnog obrazlaganja razloga za otkaz, niti zaposleni kasnije može da pokrene sudski postupak protiv njega. Još jedan razlog zbog koga mnogi preduzetnici preferiraju sporazumni prekid ugovora je što u tom slučaju zaposleni nemaju pravo na otpremninu niti bilo kakvu novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti. Ono što može odgovarati zaposlenima, u slučaju da su već pronašli novi posao na koji žele da pređu što pre, je što u ovakvoj situaciji ne moraju da poštuju otkazni rok, budući da su se obe strane usaglasile da se radni odnos prekine. 

 

Ukoliko je zaposleni prekršio neke od odredbi ugovora o radu ili povredio radnu obavezu, imajte na umu da pre uručivanja otkaza poslodavac mora upozoriti zaposlenog pisanim putem na postojanje osnova za otkazivanje ugovora o radu i pritom ostaviti osam dana na raspolaganju zaposlenom da se po istim tim osnovama izjasni. Ukoliko ste već doneli tešku odluku da nekom zaposlenom uručite otkaz, potrudite se da sve uradite u skladu sa Zakonom i da čitav proces sprovedete korektno. Pokušajte da pre ovog poteza obavite detaljan razgovor sa svojim zaposlenim o svemu što vama ili njemu smeta i proverite da li je moguće napraviti određene izmene kako biste popravili situaciju i zadržali zaposlenog na toj poziciji, jer je nekada iskren razgovor sasvim dovoljan za rešavanje spornih situacija. 

(Visited 2.780 times, 1 visits today)