Izbor knjigovođe – šta sve treba uzeti u obzir?

knjigovođa popunjava formular

Treba uzeti u obzir sve što biste uzeli u obzir prilikom zapošljavanja novog zaposlenog ili traženja novog poslovnog partnera. Jer knjigovođe su i jednog i drugo u isto vreme. Oni su tu da osiguraju da Vi imate vremena da se bavite svojim preduzećem, i da ne morate sve vreme da razmišljate o svim zakonskim obavezama koje to sa sobom donosi.

Veliki broj preduzetnika zbrza potragu za knjigovođom, i neminovno dovede sebe u nezgodnu situaciju. Bilo to zato što se nisu sporazumeli s knjigovođom oko obaveza, ili prosto nisu bili suđeni da sarađuju na pravi način. Zato je bitno, kao i svakom drugom delu Vašeg poslovanja, ovoj odluci posvetiti vreme i trud.

Stručnost – Vaša polazna tačka

Prilikom odabira knjigovođe najbitnije je uzeti u obzir upravo stručnost. Bez nje, koliko god drugih uslova knjigovođa ispunjavao, nemate šta da tražite u međusobnoj saradnji. Vrlo je bitno da sve osobe sa kojima sarađujete, i kojima poveravate bezbednost i uspešnost, Vašeg preduzeća, budu obrazovane ili edukovane. Stručnost je svakako polazni element za pružanje kavlitetne usluge u bilo kojoj delatnosti, pa i knjigovodstvu. Raspitajte se na više strana, pitajte prijatelje i saradnike kakva su iskustva imali i koga bi Vam preporučili. Svako ko dobro radi svoj posao na dobrom je glasu.

Iskustvo – da Vaš posao bude u sigurnim rukama

Sigurnost i opuštenost koju donosi iskusan knjigovođa ne treba zanemariti. Jer ta sigurnost i opuštenost proizilazi iz činjenica da znate da je Vaše preduzeće u pravim rukama. Kada je knjigovođstvo u pitanju, vrlo je bitno biti upoznat sa svim mogućim procesima, i sitnim začkoljicama koje prate to procese. To je nešto što može proizići samo iz iskustva, i ničeg više.

Takođe, možete uzeti u obzir, prilikom Vašeg odabira, da li je dotični knjigovođa ikada sarađivao sa preduzetniciima iz Vaše delatnosti. To često može olakšati celu saradnju, jer znaju tačno šta treba Vašem preduzeću u svakom trenutku. Ukoliko imate prijatelja ili poznanika koji se bave istim poslom, pitajte ih za savet i saznajte kome su oni poverili svoje knjige.

Informatička pismenost – brzina i efikasnost

Razmenjivanje podataka brzo i efikasno je veoma korisno kada je u pitanju knjigovodstvo. Zato je bitno uzeti u obzir informatičku pismenost knjigovođe, ili knjigovodstvene agencije. Želite da budete sigurni da možete putem elektronske pošte, ili nekim drugim elektronskim putem, da razmenjujete sa Vašim knjigovođom dokumenta i informacije.

U ovom slučaju toplo preporučujemo sve knjigovođe koji se služe nekim knjigovodstvenim programom, poput Minimaxa. On Vam omogućuje da imate stalan uvid u Vaše finansije, kao i da sa Vašim knjigovođom uspostavite automatizaciju sve potrebne dokumentacije. Takođe, ukoliko Vaš knjigovođa koristi neki ovakav program, znate da prate trenutne trendove, i da su spremni da idu u korak sa tehnologijom.

Komunikacija – lek protiv grešaka

Komunikacija je jedna od onih stvari koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju svaki aspekat poslovanja. Ona je lek protiv grešaka, ali i sredstvo za unapređenje. Ukoliko je knjigovođa, ili knjigovodstvena agencija, dobar u komunikaciji, možete očekivati pravovremeno obaveštenje o svim mogućim problemima ili potrebama.

Ukoliko to nije slučaj, otvarate vrata svakojakim stresovima koje ne želite. Izbegnite to tako što ćete uspostaviti lični kontakt odmah. Razgovarajte sa Vašim potencijalnim knjigovođom, i lično se uverite da ste na istoj talasnoj dužini kada je Vaša saradnja u pitanju. Ne dozvolite da nečija slaba komunikacija bude razlog zašto Vaše preduzeće ne posluje kako treba.

Cena – uložite u svoje preduzeće

Na žalost, cena je uvek nešto što se mora uzeti u obzir. Pogotovo ukoliko ste mlad preduzetnik koji tek počinje sa poslom. Međutim, to u slučaju knjigovođa nije nužno mana. Određene knjigovođe, i knjigovodstvene agencije, daju popuste na svoje usluge kada su u pitanju mladi preduzetnici. Obavezno pitajte da li je to slučaj prilikom razgovora, i možda ćete se prijatno iznenaditi.

Ukoliko niste u mogućnosti da obezbedite ovakvu vrstu popusta, razmotrite gde biste mogli da uštedite kako biste odvojili adekvatna sredstva. Knjigovođa je Vaš najveći saveznik kada su u pitanju zakonske obaveze i finansije, ne želite na tome da štedite. Takođe, dobre knjigovođe će biti u mogućnosti da Vas savetuju kada je pitanju Vaše poslovanje, i ukažu Vam gde biste mogli da koncentrišete svoje napore kako biste unapredili isto.

Šta uzeti u obzir? Sve!

Kao što podnaslov kaže, morate uzeti apsolutno SVE u obzir kada su knjigovođe u pitanju. Oni su tu da Vama omoguće da radite ono što radite najbolje, i da se ne zamajavate stvarima s kojima ne morate da se zamajavate. Budite sigurni u svoj izbor, i uspostavite dugogodišnju saradnju koja će obema stranama doneti mnogo toga dobrog.

To je Vaš recept za uspeh. Nadamo se da ćete koliko već sutra otići u potragu, i naći Vašeg idealnog knjigovođu!

(Visited 1.983 times, 1 visits today)