Kako se edukuje dobar knjigovođa?

edukacija knjigovođe

Svaki učenik, svaki student, tokom svom obrazovanja razmišlja o danu kada će početi da radi, i kada više neće morati da uči. Međutim, početak radnog doba ne označava kraj doba učenja, šta više, nakon zaposlenja često učimo više nego što smo učili ikada ranije.

Knjigovodstvo je jedna od tih profesija koja zahteva stalno usavršavanje i doučavanje. Nije moguće položiti poslednji ispit, diplomirati, i samo se prepustiti poslu. Svaki knjigovođa vrlo brzo sazna da je, za uspešnost u knjigovodstvu, potrebno pomno pratiti izmene zakona, procedura, i generalno trendova.

Neke od Vas sigurno zanima, odakle početi? Prilikom studija i priprema za sertifikaciju imali ste knjige, skripte, i druga standardizovana sredstva kojima ste se služili. Tako nečeg prosto nema kada je u pitanju stalno usavršavanje i učenje. Međutim, ima drugih portala, alata, i organizacija koje su i više nego korisne kada je u pitanju kontinuirana edukacija.

Pre nego što se upustimo u detaljnije ispitivanje gorepomenutih sredstava, bitno je da ukratko odgovorimo na naše početno pitanje. Dakle, kako se edukuje dobar knjigovođa? Jednom rečju – stalno.

Sad kada je to rešeno, haje da se pozabavimo konkretnim primerima.

Poreska uprava – Vaš najbitniji bookmark

Ukoliko dan započinjete tako što upalite Vaš računar, srknete prvi gutljaj kafe, i proverite novosti online, za Vas će ova preporuka biti prirodni dodatak. Čak i ako ne započinjete tako dan, poseta sajtu Poreske uprave koštaće Vas svega nekoliko trenutaka, a potencijalno ćete naučiti nešto veoma bitno.

Naime, na sajtu poreske uprave možete naći najsvežije i najbitnije informacije kada su u pitanju zakoni, propisi, i promene datih zakona i propisa. Kao što se svet oko nas svakodnevno menja, tako se menjaju i zakonski okviri kojim ga mi uobličavamo. Za dobrog knjigovođu koji želi da se edukuje, vrlo je bitno da svaki dan, barem jednom, poseti sajt Poreske uprave kako bi se uverio da je u potpunosti u toku.

Ukoliko želite da budete efikasni prilikom svoje posete, na naslovnoj strani sajta Poreske uprave možete naći, na samom dnu stranice, naslov „Izdvajamo“. Tu će službenici, i lica zadužena za održavanje vebsajta, izdvojiti najnovije i najbitnije objave.
Biti u toku znači biti edukovan!

Privredna komora Srbije – Vaš lični tim stručnjaka

Kada je u pitanju stručno usavršavanje i kontinuirana edukacije, Privredna komora Srbije predstavlja izuzetno bitan i bogat resurs. Članovi ove komore predstavljaju sam vrh srpskog preduzetništva i poslovanja. Redovnim posećivanjem ovog portala imaćete uvid u to šta rade i misle Vaše kolege i, ukoliko ste tek na početku svoje knjigovodstvene karijere, imaćete prilike da učite od iskusnijih knjigovođa.

Ne samo to već, slično kao i sa Poreskom upravom, ovde možete očekivati objave svih najvažnijih razvitaka kada je u pitanju zakonodavstvo i uprava. Napomenućemo još jednom značaj informisanosti kada je u pitanju edukacija dobrog knjigovođe. Samim postupkom potražnje i pronalaska neke informacije započeli ste proces učenja.

Odvojite jednu pauzu, prepodne, ili malo vremena u toku ne-toliko-zauzetog dana da prođete kroz sajt Privredne komore Srbije. Upoznajte se sa strukturom i sadržajem, i uvrstite buduće posete u Vašu svakodnevnicu. Nekoliko minuta svakog dana neće Vam oduzeti mnogo vremena, a potencijalno će Vam doprineti mnogo toga dobrog.

Društvene mreže – alat koji se ne sme zapostaviti

Dvadeset i prvi vek doneo je sa sobom mnogo toga kada je u pitanju tehnologija, ali retko šta je toliko uticalo na savremeni način života koliko društvene mreže. One su nam omogućile da pređemo nemoguće razdaljine za samo nekoliko minuta, da se čujemo sa ljudima sa kojima se nismo čuli godinama, i mnogo toga drugog.

Međutim, s obzirom da nas zanima edukacija, kako tačno društvene mreže mogu da nam pomognu? Pa, stvar je prilično jednostavna, zaista. Ukoliko se koriste na pravi način, društvene mreže mogu spojiti stručnjake iz neke oblasti na jednom mestu, bez obzira gde se ti stručnjaci zapravo nalaze.

Jedno takvo mesto, gde se okupljaju knjigovođe i računovođe, jeste Facebook. Naime, postoji Facebook grupa koja se zove Knjigovodstvo – Računovodstvo među čijim članovima možete pronaći hiljade stručnjaka iz datih oblasti. Što, naravno, znači da ulaskom u ovu grupu potencijalno imate pristup hiljadam mišljenja i dragocenih iskustava.

Naša je preporuka da se pridružite ovoj grupi, ukoliko već niste, i da je pratite redovne. Članovi grup dele novosti i promene, ali dele i svoja iskustva i znanje. Za dobrog knjigovođu koji želi da se edukuje, ovo je neprocenjiv resurs. 

Edukacija stalno, edukacija uvek

Za sam kraj, podsetićemo Vas još jednom da je ključ dobro edukovanog knjigovođe u stalnoj edukaciji.

Tehnologija ne prestaje da napreduje, i sve značajniji delovi naših svakodnevnih života se prebacuju onlajn. Knjigovodstvo nije izuzetak. Postarajte se da ste upoznati s najnovijim trendovima u onjaln knjigovodstvu kako biste bili u mogućnsoti da Vašim klijentima ponudite najsavremenije usluge.

S obzirom da smo mi u Minimaxu svesni potrebe za kontinuiranom edukacijom, i volimo da promovišemo taj sentiment, na našem vebsajtu možete pronaći nekolicinu besplatnih seminara, koji se bave knjigovodstveni pitanjima. Ukoliko među njima pronađete neku temu s kojom biste voleli više da se upoznate, slobodno se prijavite.

Ukoliko imate daljih pitanja, ili prosto želite da podelite s nama Vaša mišljenja o ovom tekstu, pišite nam na društvenim mrežama.

(Visited 4.342 times, 2 visits today)