Kolika je plata jednog knjigovođe?

 

KLIJENT: Baš mi je drago da smo se dogovorili u vezi saradnje. Sve ste mi lepo objasnili, to mi se dopada. Znate, ja sam početnik u svemu ovome, sve je to meni strano – porezi, plate… E, kad smo već kod toga – možete li da mi pomognete – koliko iznosi minimalna zarada za radnika? 

KNJIGOVOĐA: Naravno – sedite još malo. Odgovor nije jednostavan.

KLIJENT: Hm, mislio sam da je minimalna zarada 23.000 dinara?

KNJIGOVOĐA: Niste puno pogrešili, minimalna zarada iznosi 130 dinara neto po radnom satu za standardni učinak i radno vreme. Da li će vaš radnik imati standardno radno vreme i učinak?

KLIJENT: Paaa, daaa, pretpostavljam da hoće (razmišlja u sebi o čemu knjigovođa priča).

KNJIGOVOĐA: Ako želite da se držite minimuma, morate voditi računa o broju radnih sati u mesecu. Svaki mesec ima drugačiji broj radnih sati. Na primer u julu imamo 168 radnih sati, dakle zaposleni treba za rad da primi 21.840 dinara po osnovu rada.

KLIJENT: Eto, odlično, manje nego što sam mislio!  

KNJIGOVOĐA: Da, ali to se menja svakog meseca sa brojem sati. U avgustu će biti 23.920, dinara. U septembru opet 21.840 dinara, oktobru 22.880 dinara.

KLIJENT: Možemo li da kažemo u proseku da bude 23.000 dinara?

KNJIGOVOĐA: Ne možemo, jer ćete u nekim mesecima biti ispod zakonskog minimuma. Možemo da odredimo da bude 24.000 dinara svakog meseca, tako ćete biti sigurni da ste ispoštovali zakon. Na to idu uvećanja.

KLIJENT: Uvećanja? Ne bih da uvećavam zaradu odmah, ipak tek počinjem. Možda nakon par meseci, ako se radnici dobro pokažu.

KNJIGOVOĐA: Ne mislim na povišice, nego na topli obrok i regres za godišnji odmor. To morate da dodate na platu. Iznos nije propisan, možete i 1000 dinara mesečno da isplatite, mada za te pare radnik ne može…

KLIJENT: Odlično! Po 1.000 dinara onda. Znate, tek počinjem, pa moram da pazim na svaki dinar.

KNJIGOVOĐA: Nema problema, kako vi kažete. Još nam ostaje minuli rad. On vam je u prvoj godini nula, od sledeće godine računajte…

KLIJENT (prekida ga): Nula, odlično! Od sledeće godine ćemo sledeće godine! Nula mi odgovara.

KNJIGOVOĐA: U redu, samo jos da ovo saberemo i podelimo sa ovim… Gotovo.  Radnik dobija 25.402 dinara.

KLIJENT: Otkud tih 402 dinara!? Možemo li to da zaokružimo?

KNJIGOVOĐA: Možemo, al na 26.000 dinara, da ne odete ispod minimuma…

KLIJENT: Neka bude 30.000 dinara i da ne brinemo za taj minimum. Jedan radnik me košta 30.000 dinara i to je to, rešeno! 

KNJIGOVOĐA: Pa, nažalost – ne. Treba da platite porez i doprinose na zaradu. 

KLIJENT: Da, da, dobro, naravno to se podrazumeva. Čitao sam na internetu: 10% za porez plus oko 35% doprinose. To bi bilo 13.000 dinara ugrubo. 

KNJIGOVOĐA: Malo više – 18.500 dinara. Ti procenti se primenjuju na bruto zaradu, a ne na neto. Tako da bi vas ova plata koštala nešto preko 48.000 dinara. 

KLIJENT:  Pa ovo baš nisam planirao… Malo ću razmisliti o svemu, pa ću vam se javiti. Dobro, onda, sve smo se dogovorili?

KNJIGOVOĐA: Jesmo, osim za cenu naših usluga.

KLIJENT: Cenu? Pa odrali ste me – 65% na platu! Nemojte da pomislite da ja ne cenim vaš rad. Nego, znate, kad malo bolje pogledate – Vas treba da plati Poreska uprava. Ili barem da podelimo troškove. 

(Visited 15.647 times, 1 visits today)