Pravni aspekt kriptovaluta

kriptovalute

Pre nego što se upustimo u objašnjavanje pravnog aspekta kriptovaluta, trebalo bi da odgovorimo na pitanje – šta su to zapravo kriptovalute? Sigurni smo da ste čuli tu reč na vestima, u prolazu, na društvenim mrežama, ali najverovatnije niste dobili jasnu sliku o čemu je zapravo reč. Što je sasvim normalno, s obzirom da je fenomen kriptovaluta izuzetno nov, barem u široj javnosti.

Kriptovalute su novac! Iako je ova izjava tačna, teško ju je zapravo prihvatiti jer nijedna kriptovaluta nema metalni ili papirni denominator. Glavni razlog ovoga jeste što su kriptovalute digitalni novac koji je nezavistan od bilo koje državne ili pravne institucije. Kako je to moguće, pitate se? Moguće je zbog koncepta ponude i potražnje. Ono što kriptovalutama daje vrednost, uprkos tome što ne postoji institucija koja kontroliše tu vrednost, jeste potražnja.

Ceo sistem se zasniva na učešću voljnih lica, koja žele da razmenjuju datu kriptovalutu za drugi novac, robu, usluge. Ovo je kulminiralo u proteklih nekoliko meseci, što je dovelo do toga da je Bitcoin, najpoznatija kriptovaluta, u jednom trenutku dostigla vrednost od čak $19,783.06! Zvuči zaista neverovatno, pogotovo u poređenju sa tradicionalnim nacionalnim valutama.

Međutim, Bitcoin nije jedina kriptovaluta. Sada ih već postoji na stotine, širom sveta. Neke od njih su privatizovane, neke se i dalje nalaze u javnom domenu, ali sve dele jednu istu stvar – nedostatak državne kontrole. Kako bismo bolje razumeli šta su to tačno kriptovalute, koja je njihova njihov pravni aspekt, i kako tačno funkcionišu, potrebno je da pogledamo u same temelje. Vreme je da razgovaramo o blockchain tehnologiji!

Šta je to blockchain i kako funkcioniše?

Blockchain je decentralizovana, rasprostranjena, i javna digitalna glavna knjiga koja se koristi za beleženje prometa digitalne valute preko mnogobrojnih računara, tako da se podaci ne mogu menjati naknadno bez menjanja svih prethodnih blokova, ili ti, bez učešća čitave mreže.

Šta to zapravo znači? To znači da je svaki korisnik, tačnije svaka osoba koja učestvuje u blockchainu, ujedno i čuvar svih informacija o transakciji. Takođe, sve informacije su zaštićene od bilo kakvih promena, sem ukoliko se ceo lanac (chain) ne uskladi, i izvrši promene jednoglasno. Ovo osigurava sigurnost podataka i štiti od bilo kakvih malverzacija koje bi oštetile korisnike.

Idejni tvorac ove tehnologije, Satoshi Nakamoto, stvorio ju je s namerom kako bi dao korisnicima moć kada su u pitanju njihove finansije. Njegova, ili njihova, ideja jeste bila da se banke izbace iz cele priče, i da se onemogući drugim licima da kontrolišu Vaše finansije bez da Vi znate za šta se te finansije koriste. Međutim, nećemo zalaziti previše duboko u idealizam tvorca blockchain tehnologije, jer nas zanimaju praktične i pravne implikacije.

Dakle, da rezimiramo: Blockchain je javna, digitalna, glavna knjiga, svi korisnici čuvaju podatke, podaci se ne mogu menjati bez saglasnosti svih učesnika datog lanca, niko nema direktnu kotrolu nad podacima.

Pravni aspekt kriptovaluta u Srbiji

Sada kada smo upoznati sa time šta je tačno blockchain, možemo da krenemo u istraživanje svi pravnih aspekata kriptovaluta u našoj zemlji. S obzirom na to da je ova tehnologija zaista nova, i da zemlje širom sveta, pomalo panično, pokušavaju da uspostave zakonske okvire za njeno korišćenje, nije čudno što naša država te zakonske okvire još uvek nema. Međutim, ono što je najbitnije, jeste da Republika Srbija nije zabranila, niti na bilo koji drugi način obezakonila, korišćenje kriptovaluta.

To znači da imate potpunu slobodu da trgujete kriptovalutama. Međutim, ono što je bitno za napomenuti jeste da je Narodna Banka Srbije izjavila da Bitcoin, i druge kriptovalute, nisu novac i da se ne mogu koristiti kao sredstvo plaćanja na teritoriji naše države. Što, naravno, znači da su standardni poreski nameti, u ovom slučaju, neprimenjivi, i da ne možete namirivati svoje obaveze prema državi koristeći kriptovalute.

To vas, međutim, ne sprečava da koristite kriptovalute u transakcijama između fizičkih lica. Šta više, RS nije definisala kriptovalute kada su u pitanju poreski nameti, i samim tim ne postoji način da Vi, kao korisnik kriptovaluta, državi platite porez za bilo koju transakciju. Sigurni smo da će do promena na ovom planu doći, pogotovo nakon što susedne države, poput Republike Hrvatske, legalizuju korišćenje digitalnog novca. Naša je pretpostavka da Vlada, i druge ovlašćenje institucije, čekaju da se postigne neka vrsta konsenzusa po tom pitanju u EU, i zemljama regiona, kako bi doneli odluku.

Kriptovalute – DA ili NE?

Na žalost, ne postoji tako jednostavan odgovor na ovo pitanje. Nestabilnost pravnog aspekta kriptovaluta čini ih pomalo opasnim za bilo koju značajniju vrstu investicije. Takođe, na globalnom tržištu kriptovaluta je situacija prilično nestabilna. Vrednosti, čak i najvećih kriptovaluta poput Bitcoin-a, stalno fluktuiraju i ne postoje jasne naznake kada će prestati.

Ukoliko ste želnji da probate, i da kupite malu količinu neke kriptovalute, naš Vam je savet da dobro istražite tržište, uspone i padove, trenutnu stabilnost, načine sticanja date kriptovalute, pre nego što je kupite.

Ako niste sigurni odakle da počnete, i odbija Vas čista brojnost, ne brinite, tu smo za Vas. Ukoliko biste da uložite Vaš novac, čisto da biste videli kuda svet kriptovaluta ide i kako će se razvijati, potencijalno zaradite nešto novca usled naglog rasta vrednosti, naše preporuke su sledeće:

  1. Bitcoin (BTC) – najveća i najpopularnija kriptovaluta, najskuplja, ali sa najvećim stepenom prihvaćenosti širom sveta;
  2. Ripple (XRP) – kriptovaluta u privatnom vlasništvu, podržana od strane nekoliko velikih kompanija;
  3. Etherium (ETH) – najveći, trenutno, supranik BTC-a na globalnom tržištu, takođe stabilniji od drugih, manjih, kriptovaluta.

 

Naravno, i dalje je neophodno da sami istražite i saznate što je više moguće o gorenavedenim kriptovalutama.

Nadamo se da smo Vam pomogli da bolje razumeta šta su to kriptovalute, pravni aspekt kriptovaluta, i šta je to blockchain. Ukoliko imate nekih pitanja, ili Vam treba pojašnjenje bilo kog aspekta kriptovaluta, slobodno nam pišite u komentarima! U međuvremenu, mi ćemo pomno pratiti tržište kriptovaluta.

(Visited 732 times, 1 visits today)