Samo za knjigovođe – marketing strategija za 2018

marketing raketa

Dobra marketing strategija je temelj uspešnog poslovanja. Danas, u doba interneta i široko rasporastranjene digitalizacije, svaki preduzetnik mora pristupiti marketingu kao da mu je to posao. Zato što jeste.

U ovom trenutku možda pomišljate – „Ali ja ne znam ništa o marketingu!“, i sasvim je moguće da ste u pravu. Međutim, mi ćemo Vam pomoći da to promenite. Cilj ovog posta je da Vas uvede u svet marketinga tako da možete sami da uzmete stvari u svoje ruke.

Želimo da Vam predstavimo nekoliko saveta za izradu marketing strategije uz besplatan šablon koji će Vam omogućiti da je izradite potpuno sami, kao i neke od najbitnijih trendova u onlajn marketingu u 2018. godini. Udahnite duboko, i započnite zajedno sa nama novo poglavlje u razvoju vašeg preduzeća!

Kreativni okvir: temelj Vašeg onlajn nastupa

Termin koji marketari često vole da koriste, ali ne nužno i da uvek adekvatno objasne, jeste upravo „kreativni okvir“. Šta je tačno kreativni okvir? On predstavlja skup smernica kojima ćete se voditi u svom onlajn nastupu i komunikaciji. Sve od vašeg vizuelnog identiteta, slogana, pa i stila komunikacije spada u Vaš kreativni okvir.

U novoj 2018. godini će ovaj aspekt Vaše marketing strategije biti bitniji nego ikada do sada. Uzevši u obzir koliko sadržaja je danas moguće naći, i koliko različitih osoba i preduzeća plasira taj isti sadržaj, dobro osmišljen kreativni okvir biće odskočna daska Vašeg nastupa na internetu.

Prilikom formulacije kreativnog okvira dobro razmislite o sledećim stvarima: kako želite da zvučite, kako želite da izgledate, i kako ćete biti drugačiji od drugih. Jednom kada odgovorite na ova tri pitanja imaćete dobru osnovu za dalji rad. Naravno, osmišljanje marketing strategije je zahtevan proces, ali ni slučajno previše zahtevan za nekog ko zna šta želi i voljan je da radi na tome. Mi smo sigurni da ste Vi taj neko!

Kanali komunikacije: svugde i stalno nije odgovor

Sa kanalima komunikacije dolazimo do potencijalno najproblematičnijeg segmenta onlajn marketinga za većinu preduzetnika koji se u marketing upuštaju sami. Najčešći savet koji ćete čuti je „oglašavajte se stalno, oglašavajte se svugde“. Međutim, taj savet ne samo da Vam neće doneti rezultate, već će potencijalno i negativno uticati na vaše preduzeće.

Ono o čemu najviše treba da razmišljate kada su kanali komunikacije u pitanju jeste koji kanal je najbolji za Vas, i Vaše preduzeće. Kada su u pitanju knjigovođe i knjigovođstvene agencije, najbitniji kanal komunikacije je LinkedIn, pa i Facebook. Sasvim je moguće da biste bili u mogućnosti da ostvarite neki umeren uspeh sa Twittero-om, ali bi uložen trud teško opravdao postignute rezultate.

Na LinkedIn-u imate direktan pristup preduzetnicima koji su na toj mreži kako bi stupili u kontakt sa drugim preduzetnicima. Ovo je veoma bitno, jer ne želite da plasirate Vaš sadržaj na mreže gde on nije dobrodošao. Pogotovo ako ste voljni da uložite neki kapital u plaćeno oglašavanje, što svakako preporučujemo.

social media

Influenceri: ko će biti lice Vaše kampanje?

Reč koja poslednjih godina kruži po svim medijima i društvu – influencer. Šta je tačno influencer? To je u suštini osoba koja je na društvenim mrežama prikupila dovoljan broj pratilaca da njihov domet prevazilazi domet preduzeća i drugih zainteresovanih stranaka.

Većina stručnjaka je mišljenja da će u 2018. godini marketing putem influencera postati jedan od glavnih alata onlajn marketinga širom sveta. Međutim, nismo svi u mogućnosti da sebi priuštimo jednog influencera koji može plasirati naše usluge stotinama hiljada ljudi. Šta onda?

Pa, stvar je zaista relativno jednostavna, postanite influencer! Naravno, postati influencer sa stotinama hiljada pratilaca je dug i zahtevan proces, ali za Vaše potrebe i većinski nepotreban. Vaš cilj je da na mrežama koje ste odredili kao primarne sakupite što veći broj pratilaca koji uživaju u Vašem sadržaju, i redovno prate Vaše objave. Ovo ćete najlakše postići dobro osmišljenom i sprovedenom marketing strategijom!
Individualna komunikacija: lični dodir pravi razliku

Kao što ste do sada videli, veliki deo internet marketinga oslanja se na komunikaciju. Bilo to planiranje , uspostavljanje, ili izvršavanje komunikacije. Međutim, takođe je bitno razmišljati i uvrstiti u marketing strategiju malo direktniji vid komunikacije, ili kao što podnaslov nalaže – individualnu komunikaciju.

Ovde, naravno, mislimo na komunikaciju između Vas i Vašeg klijenta. Izuzetno je bitno da klijent posle razgovora sa Vama oseća određenu dozu ispunjenosti i zadovoljstva. Vaš cilj je da njihov utisak bude da ste im ne samo posvetili pažnju, već da su razgovarali sa pravom osobom.

Dakle, treba izbegavati automatizaciju i angažovanje lica koja nisu upoznata sa poslom i klijentom. Želite, što je to više moguće bez da ostatak vašeg posla pati, da svakom klijentu posvetite pažnje koliko im je potrebno. U današnje vreme svi smo navikli da razgovaramo sa automatima ili botovima, pa nam je svima razgovor sa pravom osobom kao dašak svežeg vazduha. Budite tu za vaše klijente, i oni će uzvratiti uslugu kad Vam to bude trebalo.

Mikro-momenti: navike su čudo

Sa ovim trendom 2018. godine dolazimo do srži marketing strategije 21. veka – biti u toku. Mikro-momenti su veoma karakterističan trend za poslednjih par godina, i većina stručnjaka još pokušava da ih definiše i adekvatno upotrebi. Mi, zajedno sa Vama, želimo da budemo u toku i spremni na ono što ovaj trend nudi.

Dakle, mikro-momenti su momenti u toku dana kada osoba uzima pametni telefon u svoje ruke i proverava neki sadržaj. Bile to društvene mreže, vesti, ili email. Ono što ovo donosi marketingu jeste spoznaja navika korisnika, kao i uvid u nove prilike koje te navike donose.

Ukoliko ste upoznati sa navikama Vaših korisnika, onda ste upoznati i sa time kada je najbolji trenutak da plasirate Vaše usluge, kao i promotivni ili edukativni sadržaj. Naravno, nije moguće biti upoznat s time u potpunosti, ali je moguće prepostaviti uz pomoć znanja i informisanosti. Vaša prva pomisao verovatno jeste: „Ali kako ja da dođem do tih informacija?“ Odgovor je vrlo jednostavan, počnite od Vaših prijatelja. Intervjuišite ih, zamolite za pomoć, ili jednostavno posmatrajte neko vreme. Iznenadićete se koliko informacija samo čeka da ih prikupite! Takođe je moguće kupiti tu vrstu informacija od kompanija koje se bave posmatranjem i beleženjem korisnika mobilnih telefona, međutim te usluge su često skupe.

Suština marketing strategije

Planiranje. Planiranje, planiranje, planiranje. Bez njega, Vaša marketing strategija nije ništa no nekoliko ideja stavljenih na papir. Kako biste zaista bili uspešni u osmišljanju i sprovođenju marketing strategije morate biti upoznati sa tržištem, vašim sopstvenim poslovanjem, i naravno potrošačima kojima prodajete Vašu uslugu.

Besplatan šablon koji Vam ovom prilikom poklanjamo omogućiće Vam da organizujete Vaše misli i ideje, i da na organizovan i smislen način predstavite budući put Vašeg preduzeća. Nemojte dozvoliti da Vas ova prilika mimoiđe, već uzmite stvar u svoje ruke i skrojite budućnost Vašeg preduzeća shodno Vašim željama i ambicijama.

Jer, na kraju krajeva, vredno ste radili i trudili se toliko dugo, ostatak sveta zaslužuje da zna koliko ste jedinstveni i sposobni.

marketing strategija za knjigovođe

(Visited 732 times, 1 visits today)