San zimske noći

“Ko je stvarni vlasnik – odgovaraj kad te pitamo!” Krupan čovek u kišnom mantilu i sa cilindrom uperuje u mene sijalicu koja visi na kablu.  

Stvarni vlasnik!? O čemu pričate!?”, pitam zbunjeno i pomalo uplašeno.

Da, stvarni vlasnik privrednog društva! Nemoj da se praviš luda”, odgovara on vidno iznerviran.

Pa, vlasnik je osnivač. Čovek sam razvija svoj posao, konsultant je…”, nastavih, a on me prekide.

Konsultant, ma šta kažete… Cepaj joj stručni časopis!”  naredi dvojici u ćošku koje tek sad primećujem.

Nemojte, molim vas. Pa tu je i popis i amortizacija. I priprema za završni račun! Pa tražila sam njegovu ličnu kartu i očitala sam je”.

Ma kakva lična karta – moraš da saznaš ko je stvarni vlasnik!” povika čovek u mantilu strogo.

Ne znam ljudi, kako to da saznam!? Ja sam samo knjigovođa!

Aaa samo knjigovođa! Samo knjigovođa!? Šta bre samo knjigovođa, barabo jedna! Misliš da mi ne znamo da ti sve znaš!? Cepajte joj taj stručni časopis!

Neee, samo ne stručni časopis, molim vas! Nisam još pročitala izmene odredbi o mestu prometa usluga!!! Verujte mi stvarno ne znam.  Molim vas, verujte mi.  Ja samo knjižim dokumentaciju”.

 

Budim se, srce mi lupa.

Gde sam?

U krevetu. Dobro je – to je bio samo san.

Olakšanje. Stručni časopis nije ugrožen.

 

U sobi zagušljivo i vruće. Pa da, muž je opet pojačao grejanje. Sad bih ga tresnula jastukom u glavu. Spavaš, a što ja imam košmare kad mi je vruće, baš te briga.

Ustajem da otvorim prozor. Leden vazduh seče po nogama. Nema veze, samo kad je to bio san. Da mi neko pocepa stručni časopis… Ne daj Bože nikome! Još me drži osećaj panike. “Sve je uredu”, smirujem sama sebe.

Sutra moram da pročitam ove nove izmene PDV-a, izašle su ima deset dana, sramota da me neko upita za to – a ja ne znam. Šta ću da kažem!? Da radim završni, tačno je, ali to nije opravdanje. Ne znamo svi sve, i to je tačno. Svi osim knjigovođe. Mi moramo da znamo. Lepo kaže čovek u snu.

 

Vraćam se u krevet.

 

Jao! Da li sam prebacila kod Miloša deo obaveza po dugoročnom kreditu koje dospevaju u narednoj godini na kratkoročne obaveze!? U trenutku se uspravljam u krevetu pokušavajući da se setim.

 

Šta mrmljaš opet u sred noći”, procedi moj muž zatvorenih očiju. “Spavaj, luda ženo! Da mi je neko rekao da će mi žena poludeti od posla“.

Ćuti ti! Za sve si ti kriv! Zašto si pojačao grejanje!? Zamalo zbog tebe da ostanem bez stručnog časopisa! Jel bi ti onda klijentima objasnio izmene odredaba o mestu prometa?

Luda. Potpuno”, promrmlja suprug pomirljivo okrećući se na drugu stranu. “Spavaj, pola 3 je”.

 

Eh, lako je njemu da spava.

 

Ne zna on da mi, knjigovođe, i na javi živimo iste košmare.  

(Visited 153 times, 1 visits today)