Šta nam donosi izmena pravilnika o evidenciji PDV-a – glavobolja ili olakšica za računovođe?

kalkulator pdv

Od kako je najavljena promena pravilnika o evidenciji PDV-a pompa koja je nastala oko promene ne prestaje da jenjava. Da li će ove izmene doneti određene olakšice računovođama i knjigovođama ili će samo dodatno otežati posao koji je već sada veoma obiman i zahtevan? Da li ove promene mogu da donesu benefite računovođama od kojih će oni profitirati na duže staze će one ipak značiti čisto rasipanje novčanih resursa? Previše je pitanja a konkretnih odgovora još uvek nema. Upravo iz toga razloga rešili smo da napravimo sopstvenu analizu poređenje koristi i troškova implementacije novog pravilnika o PDV-u i podelimo sa Vama.

Kako ove promene vidi ministarstvo?

Sredinom tekuće godine Vlada Republike Srbije oformila je Radnu grupu za izradu novog pravilnika o evidenciji PDV-a, sačinjenu od predstavnika Ministarstva finansija odnosno Sektora za fiskalni sistem, Poreske uprave i PKS-a. Polazna osnova za rad Radne grupe predviđeno je da bude radna verzija pravilnika o PDV-u koju je pripremilo Ministarstvo finansija početkom jula meseca. Ministarstvo finansija predlaže promenu pravilnika kroz niz jednostavnih rešenja koja bi knjigovođe trebalo da primenjuju u poslovanju i kako ističu ne postoje dodatni troškovi za poreske obveznike.

Izmene pravilnika država sprovodi u okviru celokupnog plana unapređenja poreskog sistema, jer kako iz Ministarstva poručuju, promene u evidenci PDV-a značajno će olakšati procedure za domaće i strane firme u Srbiji, što će posledično dodatno popraviti poziciju naše zemlje na prestižnoj Doing biznis listi. Vođeni iskustvom iz prethodne godine, kada je Srbija ostvarila značajan rast od čak 12 mesta na ovoj listi uvođenjem elektronskih građevinskih dozvola, iz ministarstva smatraju da će automatizacija procesa podnošenja izveštaja o PDV-u dovesti do istih ako ne i većih pozitivnih efekata.

Previše dobro da bi bilo istinito?

Nakon najave izmena pravilnika o evidenciji PDV-a reakciju na novonastalo stanje i potencijalne promene imali su računovođe Srbije kao i proizvođači softvera, koji su ukazali na nedostatke predloga Ministarstva finansija i apelovali da se uvaže njihove primedbe.

1. Detaljniji obrazac – nova polja za popunjavanje

Nedostaci se pre svega odnose na činjenicu da predlog pravilnika o evidenciji PDV-a propisuje značajan broj novih evidencija na osnovu kojih bi se popunjavao detaljan obrazac POPDV sa ukupno 176 polja. Sagledavanjem dva trenutno važeća pravilnika: Pravilnika o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i Pravilnika o načinu i postupku obezbeđivanja izvoda podataka iz elektronski vođenih poslovnih knjiga i evidencija poreskih obveznika – pravnih lica kao i njihovim poređenjem sa predlogom izmene Pravilnika dolazi se do zaključka da se svega 28% polja u predloženom obrascu POPDV može popuniti na osnovu rešenja koja poreski obveznici trenutno primenjuju. Savez računovođa smatra da je povećanje broja evidencija i broja polja u PDV prijavi potpuno neefikasno u borbi protiv prevara i izbegavanja plaćanja poreza kao i da stvara uslove za povećanje pravne nesigurnosti poslovanja privrednih subjekata. Dakle novi Pravilnik o evidenciji PDV-a neće imati pozitivan uticaj na suzbijanje sive ekonomije. Svoju tvrdnju argumentuju izveštajima Centralne Banke i Evropske komisije u kojima je pokazano da postoji pozitivna korelacija između većeg broja polja u PDV prijavi i većeg PDV jaza. Izveštaj Evropske komisije ističe da dodavanje novih obaveza i provera samo dodatno uvećava troškove usaglašavanja

2. Dodatni veliki trošak za mikro, mala i srednja preduzeća

Najveći trošak uvođenja novog Pravilnika pao bi na teret mikro, malih i srednjih preduzeća. Na osnovu preciznih proračuna izračunato je da bi dodatni stalni troškovi implementacije novog Pravilnika o evidenciji PDV-a privredu godišnje koštali 24 miliona evra, dok bi jednokratni troškovi na početku primene Pravilnika bili 19 miliona evra. S obirom da su mala i srednja preduzeća nosioci privredne aktivnosti u Republici Srbiji, njihovo dodatno finansijsko opterećenje odrazilo bi se na efikanosti privrede i društva u celini.

Pozivajući se na izveštaje Centralne banke, iz Saveza računovođa ukazuju na situaciju koja je evidentna u Evropi, gde su prakse mnogih država potvrdile tvrdnju da se uvođenjem dodatnih polja u PDV prijavi ni trenutno a na ni dugi rok ne utiče na efikasnije prikupljanje prihoda o PDV.

3. Povećanje ne-efikasnosti poslovanja i negativni efekti na priliv inostranih investicija

Sagledavanje iznetih nedostatak novog Pravilnika i navedenih činjenica, računovođe Srbije zaključuju da predviđene promene mogu samo dovesti do povećanja neefikasnosti poslovanja u našoj zemlji i do stvaranja negativnih efekta na priliv inostranih investicija. Oslanjajući se na precizna merenja i metodologiju Centralne banke, dolazi se do zaključka da će uvođenje novog pravilnika o evidenciji PDV-a dovesti do pada pozicije Srbije na već pomenutoj Doing biznis listi za tri mesta, a ne do poboljšanja pozicije kako iz Ministarstva tvrde.

Šta nam ostaje da uradimo?

Period predviđen za pripremu na ovu veliku promenu je dosta kratak što dodatno komplikuje posao poreskim obveznicima. Iz tog razloga Minimax program dodatnim unapređivanjem platforme i automatizmom obrade podataka nastoji da olakša posao pre svega malim i srednjim preduzećima koji će najviše i biti pogođeni ovom promenom kao i računovođama a sve u cilju pravovremenog podnošenja izveštaja državi uz poštovanje zakona i zakonskih regulativa.

Pozivamo Vas da nastavite da pratite naš blog kako biste ostali u toku sa aktuelnostima u vezi promena u Pravilniku o evidenciji PDV-a. Tekst novog Pravilnika o PDV-u možete preuzeti ovde, dok POPDV obrazac možete preuzeti na sledećem linku.

(Visited 5.583 times, 1 visits today)