Stvaran život preduzetnice u Srbiji

preduzetnice

Poznatiji kao život superheroja. Biti na čelu preduzeća, i u isto vreme biti stub oslonca cele porodice, ili u procesu planiranja iste, nije mnogo drugačije nego boriti se protiv raznoraznih negativaca iz nekog stripa. Specifičnost izazova i brzina kojom se na te izazove mora odgovoriti nisu nešto na šta je lako spremiti se, ili nešto o čemu je lako učiti. Međutim, promene su na pomolu i sasvim je moguće da će se situacija za preduzetnice drastično promeniti u ne tako dalekoj budućnosti.

Pre nego što se udubimo u prirodu problema sa kojima se preduzetnice susreću, želimo da Vam pomenemo nekoliko podataka za koje se nadamo da će Vas nadahnuti i podstaći da nastavite da se borite za svoje preduzeće. Danas, u Srbiji, 20-25% žena su direktorke preduzeća, a 85% njih su direktorke malih ili micro preduzeća. To znači da u bilo kom trenutku, bez obzira sa kakvim problemom se suočavate, jedna u četiri žene je verovatno u sličnoj situaciji. Dakle, u vašem preduzetničkom životu nema mesta beznađu i očaju, jer tamo negde neko zna kako da Vam pomogne.

Od ukupnog broja malih i micro preduzeća u našoj državi, žene predvode 31%, dakle skoro trećinu! Ukupno, na nivou države, čak 47% malih i micro preduzeća biva ugašeno pre nego što ostvare svoje ciljeve ili postignu neki ozbiljniji rast. Ova cifra je naizgled vrlo strašna, i potencijalno obeshrabrujuća, ali se mi nadamo da će u narednom periodu ta ista cifra drastično opasti. Postoje zakonodavne mere na kojima se radi koje će olakšati preduzetnicima generalno, a pogotovo ženama, da pronađu načine da nastave sa poslovanjem i izgrade svoje preduzeće do njegovih granica. Kad smo već kod zakonodavnih mera, hajde da porazgovaramo o načinima finansiranja.

Zakoni o finansiranju – naizgled nepremostiva prepreka, ali ne zadugo

Što bi naš narod rekao „u ovom grmu leži zec“, ili barem velika većina našeg metaforičkog zeca. Zašto? Najviše zbog toga što su trenutni izvori dodatnih finansija, ili ti banke, često nepristupačni velikom broju preduzetnika. Kamatne stope su previsoke, uslovi su najvećim delom neispunjivi, i većina preduzentica na čelu malih preduzeća nije voljna da rizikuje gubitak imovine ili celokupne ušteđevine kako bi spasila preduzeće. Jedino što im ostaje kada otpišu banke kao opciju su lične pozajmice, ili gašenje preduzeća.

Na žalost, nisu sve preduzetnice u prilici da zatraže pomoć prijatelja ili nekog od članova porodice, pa im ta jedina opcija postane realnost. Međutim, zahvaljujući nekim veoma hrabrim pripadnicama ove naše grupe preduzetnica superheroja, koje se bore da promene ovu situaciju, uskoro će biti drugih opcija. Njihov cilj je da se zakonodavstvo o finansiranju malih i micro preduzeća promeni tako da banke više ne budu jedini izvor spoljnih finansija, već i drugi, alternativni metodi finansiranja. Ove alternativne metode bi mnogim preduzetnicama dale šansu da investiraju u resurse u koje inače ne bi investirale, poput internet knjigovostvenih programa za knjigpvodstvena preduzeća.

Dakle, glavu gore i samo napred, veoma bitne promene su na pomolu!

preduzetnica

Zakon o porodicama s decom – istovremena naknada

Za ženu preduzetnicu, bolovanje radi održavanja trudnoće predstavlja jedinstven izazov. Ona je u isto vreme poslodavac i zaposleni, pa samim tim upada u interesantan vrtlog uplata i refundacija koji može vrlo lako da dovede do frustracija, i nezgodnih finansijskih situacija. Međutim, početkom 2016. godine građanima je predočen nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, čijim donošenjem bi taj ceo proces bio drastično olakšan.

Naime, ako ste danas preduzetnica koja se sprema na odlazak na bolovanje radi održavanja trudnoće, pored glomazne količine papirologije, čeka Vas i pomalo nezgodna potreba da samoj sebi uplaćujete bolovanje, kako bi Vam država taj isti novac vratila mesec dana kasnije. To znači da ste oštećene za jedan mesec, i da ćete morati da kaskate za svojom zaradom do mesec dana nakon što se vratite na posao. Ukoliko gorepomenuti zakon bude donet, tih mesec dana ne bi bilo, jer bi država nadoknađivala uplate poslodavaca istog meseca.

Ova promena je nešto čemu svaka preduzetnica koja bi želela da postane majka može da se raduje.

Za bolju stvarnost, i bolji život

Iako stvari ponekad izgledaju loše, i Vaš entuzijazam počinje da jenjava, ne očajavajte. Ne očajavajte iz jednog proslog razloga – ima nas još, i želimo da pomognemo. Ovde ne pričamo samo o nama kao tvorcima ovog teksta, već i o vrsnim ženama i preduzetnicama koje su članice Udruženja poslovnih žena Srbije, i mnogim drugim. Kada se stvari čine najtežim, potražite pomoć, i naćićete je. Još bolje, čak i kada sve ide kako treba, tražite savet, upijajte znanje gde god stignete, i sugurni smo da ćete prebroditi sve moguće krize sa kojima se možete susresti.

Pred nama je veoma bitan formativni period koji će odrediti kako će izgledati narednih nekoliko decenija za mala i micro preduzeća. Ostanite informisane, ostanite motivisane, i borite se za Vaše preduzeće svim silama jer ono to zaslužuje.

Vidimo se sledeći put!

(Visited 787 times, 1 visits today)