Želite da otvorite knjigovodstvenu agenciju – ovo je Vaša TO DO lista!

Otvaranje knjigovodstvene agencije

Svako ko je nekada radio za nekog drugog, maštao je o tome kako je to biti sam svoj gazda. To maštanje češto ostane samo to, međutim, uvek se nađe taj jedan-u-sto slučaj koji pretvori svoje maštarije u stvarnost. Ukoliko čitate ovaj tekst, Vi ste upravo jedan od tih slučajeva i nalazite se na samom pragu otvaranja svoje sopstvene knjigovodstvene agencije.

Naravno, sigurno se sada pitate šta li Vam je sve potrebno da otvorite sopstvenu agenciju. Preduzetnici iz raznoraznih profesija uvek su spremni da podele s nekim svoja loša iskustva, pa samim tim i da, najverovatnije slučajno, zastraše svoje sagovornike. Mi ne želimo da postignemo ništa slično. Baš naprotiv, mi želimo da Vas ohrabrimo.

Kako bismo to postigli, izbegavaćemo deljene ličnih iskustava, i umesto toga ćemo se fokusirati na praktične saveta. Napravićemo, zajedno sa Vama, takozvanu „to-do“ listu, ili listu stvari koje morate da obavite ili postignete pre nego što Vaš san o knjigovodstvenoj agenciji može postati stvarnost.

Plan poslovanja – temelj Vašeg budućeg poslovanja

Kao i kod svakog posla, i kod knjigovodstva je veoma bitno imati dobro osmišljenu ideju o tome kako ćete zapravo poslovati nakon otvaranja agencije. Verovatno ste već imali prilike da čujete da većina preduzeća prestane sa radom u toku svoje prve godine poslovanja. Ovo se najčešće događa baš zbog nedostatka kvalitetno skrojenog plana poslovanja.

Na žalost, ne postoji neki univerzalni šablon koji možete samo da popunite i da rešite taj problem. Međutim, postoje neke opšteprihvaćene prakse koje su mnogima pomogle da ostanu u poslu posle te prve, tegobne godine.

Najbitnije od svega jeste da ne uskačete u pokretanje agencije prerano. Uzmite malo vremena i procenite kolika će Vam biti primanja u jednom kvartalu, ili jednoj godine, i uporedite to sa troškovima. Osigurajte budućnost Vaše knjigovodstvene agencije unapred, i nećete morati preterano da se brinete oko toga da li ćete preživeti prvu godinu. Takođe je bitno osigurati dovoljno klijenata, pa samim tim i zarade, kako biste mogli da ispunjavate Vaše zakonske obaveze na vreme.

Sve ovo, i šta god još da Vam padne na pament, možete uraditi pre nego što predate prvi list papira za registraciju. Dobra ideja, propraćena dobrim periodom planiranja, i spremnošću da se taj plan sprovede su temelj dobrog poslovanja i uspešne knjogovodstvene agencije.

Dokumenta – kamen spoticaja ili samo još jedna prepreka?

Ako ste ikada upitali nekoga šta je sve potrebno od dokumentacije za otvaranje sopstvenog preduzeća, verovatno su Vam odgovorili samo uzdahom i vrlo značajnim pogledom. Ipak, zaista nije toliko strašno. Da, prikupljanje potrebne dokumentacija, i pravilno popunjavanje iste često ume biti komplikovanije nego što mora, ali ne uvek. Ukoliko se unapred upoznate sa svim koracima, proučite potrebna dokumenta temeljno, i popunite s pažnjom, bićete sasvim u redu.

Kada su u pitanju knjigovodstvene agencije, zaista ne postoji nikakva razlike po pitanju dokumentacije u odnosu na sva druga preduzeća. Ono što je bitno da zapamtite, jeste da knjigovodstvene agencije ne mogu biti paušalno oporezivane! Što znači da Vam jedino preostaje da otvorite preduzeće za koje morate voditi knjige.

Ova tačka naše „to-do“ liste podrazumeva posetu Agenciji za privredne registre. Tamo ćete posetiti jedan šalter na kom će vam biti dodeljeni: registarski/matični broj, poreski identifikacioni broj (PIB), potvrda o izrvšenoj prijavi (obrazac M-A) i broj osiguranika zdravstvenog osiguranja. Svaka od gorenavedenih stavki je bitna, međuti, za naše potrebe, najbitniji je obrazac M-A.

Ukoliko obrazac ne popunite na odgovarajući način, proces otvaranja Vaše agencije trajaće mnogo duže. Zato je izuzetno važno da za popunjavanje ovog obrasca odvojite vreme, i da mu se posvetite u potpunosti. Ne dozvolite da Vam glavna prepreka prilikom otvaranja agencije bude činjenica da ste vraćeni sa šaltera kako biste adekvatno popunili M-A obrazac.

Detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na stranici APR-a.

Software – alati za sprovođenje Vaše poslovne ideje

Poslednjih nekoliko decenija je sa sobom donelo potpuno preobražanje poslovanja većine preduzeća i radnika. Sastavni deo tih promena je bio upravo software. Počevši od operativinih sistema poput Windows-a i Macintosh-a, pa sve do specijalizovanih programa koji olakšavaju poslovanje na veoma realnom nivou.

Pri samom prvhu ove stavke naše „to-do“ liste mora se nalaziti operativni sistem. Bez njega, Vaš računar je ništa više nego velika kutija puna skupocene plastike. Najveća prepreka većine preduzetnika kada je software u pitanju, jeste cena. Kupiti licencu za operativni sistem je veoma skupo, ali postoje načini da se to nadomesti. Ukoliko kupite licencu za Windows, možete koristit takozvane „open source“ programe koji će Vam zameniti Microsoft Office, kao što je Libre Office.

Takođe, kada su u pitanju knjigovodstvene agencije, postoji pregršt programa koji veoma direktno mogu uticati na Vaše poslovanje. Naravno, mi najtoplije preporučujemo Minimax, program koji je u potpunosti promenio načine poslovanja nebrojeno mnogo knjigovodstvenih agencija. S Minimaxom na Vašoj strani, moćićete lakše i brže da stanete na noge u tim prvim, kritičnim mesecima i da se izborite sa značajnom većimo prometom posla nego što biste to mogli bez njega. Sjajna stvar kod ovog programa jeste što je vrlo pristupačan, i što sve znanje potrebno za upravljanje njime možete steći potpuno besplatno.

Budite entuzijastični – stavka bez koje se ne može

Za sam kraj bismo Vam srenuli pažnju na ovaj, sasvim moguće, najbitniji deo Vašeg poslovnog života – entuzijazam. Bez njega, sav rad i trud koji morate uložiti će biti mnogo teži nego što je to zaista potrebno. Sa njim, neće nužno biti lako, ali će definitivno biti slatko kada dođete do cilja.

Volite ono što radite, i volite ceo proces, i uspeh Vam je praktično zagarantovan.

(Visited 15.822 times, 1 visits today)