Skup preduzetnica u Pančevu

skup preduzetnica

Skup preduzetnica „Biznis ćoše“ u Pančevu organizovan je 09.11.2017. godine, ulaz je bio slobodan. Tema  skupa, odnosno panela je „Kako poslovati u Srbiji kada ste žena“. Da je Skup važan za žensko preduzetništvo u Srbiji govori i činjenica da je projekat prepoznat i podržan od Razvojne Agencije Srbije i Privredne komore Srbije kao projekat za ekonomsko osnaživanje žena. Medijski pokrovitelji Skupa preduzetnica su: Moja firma, Biznis i finansije, E kapija, Ozon radio, Pančevo moj kraj i Fabrika fotografa. Partner Skupa je kompanija SAOP d.o.o. sa svojim knjigovodstvenim programom Minimax-om.

Odlične panelistikinje su obojile ovaj događaj kao i jaka interakcija publike. Imale smo pravu, aktivnu diskusiju. Dobijali smo komentare, savete, priče iz gledališta i posle oficijelnog dela zadržali se u razmeni podataka, utisaka i možda novih poslovnih poduhvata. 

Svoje priče predstavile su nam: Ema B. Stanislavljević (Restoran Kod gazda Laze), Jelena Gajić (Handmade Accessories), Slađana Pajić (Cirkon dekor)  i Sanja Alvirović (Educom Novi Sad) kao domaćin Skupa.

Ispred kompanije SAOP d.o.o. Miroslava Kovačević je ukazala da vodite računa kako raspolažete svojim vremenom u toku radnog dana, da ga ne gubite (ili da ne plaćate svoje radnike da ga gube) na put do knjigovođe, predaju papira i nazad jer su to na godišnjem nivou velike cifre, nego da proverite koliko Minimax može da pomogne u tome. 

 

 

U ovom gradu smo doživeli pravo jedinstvo svih prisutnih i sliku koju bi svaki grad trebao da pruža: međusobno upoznavanje, uvažavanje profesija, saradnja.

Razgovor je dotakao i kvalitet kao osnovu za dobar biznis. I svako je imao nešto da doda na tu temu, ističući da se tako može zauzeti prestižno mesto u svakoj profesiji ali opstanak u poslu jedino zavisi od spremnosti nosioca posla da se prilagođava vremenu i tržištu. Imali smo primer, Biljana Barna (profesorka engl.jezika) gde to prilagođavanje nosi preduzetnicu i u druge vode, da je jednostavno „osetila“ da jedino proširenje na druge vrste posla njenoj primarnoj delatnosti može dati stabilan pravac. I uputila se, i bila je u pravu, tako da je danas uspešna u nekoliko oblasti. Imali smo i primer preduzetnice „pionira“ u muškoj profesiji, Zdenka Kovačević (u penziji) koja se bavila hidroizolacijom kuća. Dala nam je kratak uvid u tako za ženu nesvakidašnju profesiju i njen poslovni put koji je započet davnih 70-tih godina prošlog veka. Nakon panel diskusije je nesebično delila svoja iskustva prikupljena tokom 35 godina duge preduzetničke karijere.

Na ovom Skupu su se provlačili brojni saveti, ovo su samo neki od njih: birajte pažljivo ko će Vam biti knjigovođa. Birajte u skladu sa tim da li želite da dobijate i savete koji će Vas u poslu usmeravati. Angažujte advokata kada naiđete na pitanja koja jesu u domenu te struke. Pažljivo pratite prilike koje država daje jer su ostvarive, i jer su preko potrebne. I čuvajte se da ne ugrozite dobijene novčane resurse pogrešnim poslovnim odabirom, neispunjavanjem zadatih obaveza.

Zadovoljni smo.

I to smo zadovoljni svaki put kada one koji žele da započnu put u preduzetništvo postavljaju pitanja. I zadovoljni smo jer otkrivamo iz grada u grad da one koje su prošle tim putem ukazuju na deo gde je vožnja opasna a gde je samo neprijatna. 

Iz Pančeva odlazimo zadovoljni jer smo osnažili žene koje su na samom početku da pitaju, da traže način da svoj dalji put osvetle!

(Visited 360 times, 1 visits today)