Meni Zatvori

Novine u obavezama privrede od 01.01.2024.

  • 21.12.2023.
  • 3 min In=2#3 min

Početkom novembra donete su brojne izmene propisa sa primenom od početka 2024. godine. U ovom tekstu donosimo sažet pregled najvažnijih promena.

Za isplate zarada od 01.01.2024. godine primenjuju se novi elementi. Minimalna neto zarada po radnom času povećava se na 271 dinar.

Podsećamo da se preračunom ovog parametra na bruto dobija osnovna bruto zarada, na koju dalje treba dodati topli obrok, regres i minuli rad, ukoliko zaposleni na njih ima pravo, kao i da se minimalna zarada može isplaćivati samo ako je o tome doneta odluka, i to ne duže od 6 meseci.

Poresko umanjenje iznosiće 25.000,00 din, dok je nova najniža osnovica doprinosa 40.143,00 a najviša 573.470,00 dinara.

Poreske olakšice za novozaposlene, po članu 21v, produžene su do kraja 2024. godine, pa poslodavci koji zapošljavaju osobe koje su prethodno bile na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje barem 6 odnosno 3 meseca, mogu da nastave da ih koriste.

Krupne promene očekuju nas i na SEF-u, u domenu evidentiranja PDV-a.

Od poreskog perioda januar 2024. godine, za mesečne, odnosno od prvog kvartala 2024. godine, za tromesečne obveznike PDV-a, skraćuje se rok za podnošenje pojedinačne i zbirne evidencije PDV-a na SEF-u na 10-ti u mesecu.

Za januar 2024. godine, mesečni obveznici biće dužni da podnesu PDV evidencije na SEF do 10. februara.

Za prvi kvartal, tromesečni PDV obveznici podnosiće PDV evidencije do 10. aprila.

Rok za predaju PDV prijave i plaćanje PDV nije se menjao (ostaje 15 dana nakon isteka poreskog perioda).

U zakonske odredbe uneta je mogućnost brisanja korisnika sa SEF-a, koja do sada nije bila predviđena. Detalji će buti definisani u podzakonskom aktu čije se donošenje očekuje uskoro.

Od septembra 2024. godine, obveznici PDV počeće sa evidentiranjem ulaznog PDV-a na SEF-u. Za sada nisu poznati detalji. Ono što je poznato jeste da će rok biti 10 dana od isteka poreskog perioda, i da ćemo evidentirati prethodni PDV i kada imamo i kada nemamo pravo odbitka.

Od 01.01.2024. godine počinje primena Uredbe o tehničko-tehnološkim zahtevima i procedurama za čuvanje i arhiviranje arhivske građe i dokumentarnog materijala u elektronskom obliku.

Sva privredna društva koja stvaraju ili primaju dokumenta u elektronskom obliku, biće dužna da primenjuju odredbe ove Uredbe kako bi omogućili pouzdano čuvanje elektonskih dokumenata. Od primene Uredbe oslobođeni su preduzetnici.

Došlo je do promene u proceduri refundacije bolovanja koje je duže od 30 dana. U određenim slučajevima, obračun naknade zarade prešao je na RFZO. Iako poslodavci neće vršiti sam obračun, ostala je obaveza dostavljanja zahteva za refundaciju i propratne dokumentacije na osnovu koje će RFZO raditi obračun.

Skraćeni su rokovi za obračun i isplatu sredstava, a uvedena je i obaveza poslodavcima da primljen novac prenesu na račun zaposlenog u roku od 7 dana ili da isti vrate Fondu sa pripadajućom kamatom.

Za većinu bolovanja, izabrani lekar će (ponovo) moći da odobri bolovanje samo do 30 dana. Za produženje, biće potrebno odobrenje lekarske komisije. Izuzetak su bolovanja radi održavanja trudnoće, zbog maligne bolesti, hirurške intervencije ili invaliditeta).

U domenu paušalnog oporezivanja, dve pogodnosti za obveznike. Novoosnovani paušalci u prvoj godini plaćaće dažbine na osnovicu umanjenu za 50%. Benefit važi samo za godinu osnivanja (od dana osnivanja do 31. decembra iste godine).

Produženo je vremensko važenje odredbe koja ograničava rast osnovice odnosno poreskog opterećenja u dve uzastopne godine na 10%. Ova odredba trebalo je da postane nevažeća pre nekoliko godina, ali se od tada redovno produžava.

Izmene su se desile i na polju lokalnih javnih prihoda.

Između ostalog, izmenjen je rok do kojeg se podnosi prijava za naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine (eko-taksa), sa 31. jula na 30. april.

Eko-taksa plaćaće se kvartalno, od momenta dobijanja rešenja za 2024. godinu. Do dobijanja rešenja, obveznici treba da nastave plaćanje mesečno.

Novim odredbama precizirano je da eko-taksu ne plaćaju stambene zajednice, udruženja i preduzetnici tokom mirovanja. Na spisak obveznika dodati su ogranci stranih pravnih lica, a gradilišta sa neprekidnim trajanjem dužim od 12 mesecu smatraju se izdvojenom jedinicom.

Izvor: Experta doo Beograd, Marija Đorđić

Sličan sadržaj

Besplatni priručnici, snimci, webinari i blogovi o poslovnim i zakonskim novinama koje pripremaju stručnjaci iz različitih oblasti.