Pet top saveta kako da zadržite klijente

5 saveta kako da zadržite klijente - Minimax

Prva pomisao na razvoj i uspeh jednog biznisa jeste privlačanje što većeg broja novih klijenata. Međutim, činjenica je da, koliko god da su oni bitni za posao, kontinuiranom uspehu i rastu poslovanja najviše doprinose dugogodišnji klijenti, a pitanje kako zadržati klijente je jedno od najvažnijih o kome treba da mislite već u prvoj godini poslovanja. Ovo se posebno pokazalo tačnim tokom godine koja je za nama, a koja je za većinu ljudi s obzirom na pandemiju Covid19 virusa bila izuzetno poslovno izazovna. Do novih klijenata se dolazilo veoma teško, a nažalost, zbog nepovoljnih uslova poslovanja i stari klijenti su se sve lakše odlučivali na prekid saradnje. 

S obzirom na to da je tržište danas prezasićeno, a uslovi poslovanja nikad teži, zadržavanje stalnih klijenata je bitnije nego ikada. Upravo njihova odlučnost da iz godine u godinu obnavljaju saradnju sa vama je odličan signal i za sve druge potencijalne klijente da ste baš vi saradnik kome treba posvetiti pažnju. Pored toga što ćete jednom kad steknete poverenje klijenata od njih dobiti šansu za dugoročnu i uspešnu saradnju, oni takođe mogu biti odličan izvor preporuka koji će vam doneti i druge poslovne partnere, sa kojima do sada niste sarađivali. Imajte na umu da su određeni klijenti zahvaljujući svom položaju i uspehu u poslovnom svetu i sami po sebi sjajna referenca, pa ukoliko uspete da obnovite ugovor sa takvim saradnikom zaista ćete imati čime i da se pohvalite, a i da ostavite utisak na moguće buduće klijente. Budite uvek svesni da nikada ne možete znati koje sve poslove vaš saradnik može imati na umu i da to što sa njim ostvarujete jedan tip saradnje, ne znači da njegovo poslovanje u budućnosti neće napredovati, a samim tim i vaše uz njega. Uz razvijanje dugogodišnjeg poslovanja sa stalnim klijentima steći ćete i reputaciju saradnika od poverenja i nekog ko svoj posao obavlja odgovorno i dobro, tako da ćete od ovakvog načina saradnje imati samo benefite. Zbog svega ovoga, zaista je važno uložiti malo truda i vremena u kreiranje dobrih poslovnih odnosa koji će doprineti obostranom zadovoljstvu i uspehu. Kako biste uvek bili prva asocijacija kada se spomene odgovoran saradnik koji je vredan poverenja, dajemo vam pet top saveta kako da zadržite klijente.

5 saveta kako da zadržite klijente - Minimax

1.       Izgradite poverenje i otvorenu komunikaciju

Nijedan poslovni odnos ne može da se izgradi ukoliko pre svega ne počiva na dobroj i otvorenoj komunikaciji koja će vremenom doprineti stvaranju poverenja između saradnika. Vrlo je bitno da znate na koji način treba da komunicirate sa svojim klijentom, jer je svakom potreban drugačiji pristup, kako biste mogli da se međusobno razumete i jasno izrazite očekivanja koja jedni od drugih imate. Ukoliko se u samom startu jasno ne iskažu svi zahtevi, velike su mogućnosti da će doći do nerazumevanja i da zbog toga bar jedna strana, ako ne i obe, neće biti zadovoljna urađenim poslom. Osim toga što ćete ton i način komunikacije prilagoditi svom klijentu, vrlo je važno da se strogo držite dogovora koji ste postigli, kako biste izgradili uzajamno poverenje. Ukoliko sve poslove budete izvršavali u dogovorenim rokovima na prethodno ugovoren način,  klijent će vremenom o vama steći mišljenje kao o saradniku o kom ne mora da brine i na koga može da se osloni bez razmišljanja, a to je jedan od glavnih preduslova duge i lepe saradnje.

2.   Cenite vrednost klijenta

Pod ovim se zaista ne misli samo na to da cenite prihode koje vam oni donose, iako su oni naravno izuzetno bitan aspekt poslovanja, već da imate na umu i to da su ti klijenti najvažniji deo vašeg poslovnog delovanja i da im to i pokažete. Ponekad se u trci za novim klijentima dogodi da trpe oni stari, jer se oslanjamo na to da oni već dobro znaju na koji način poslujemo i da smo već izgradili dovoljno dobar odnos sa njima, te da neće zameriti ukoliko se sa izvršavanjem nekog zadatka bude malo kasnilo. Imajte na umu da je ovo već prvi signal vašem klijentu da ga ne cenite dovoljno i da to može biti početak razmišljanja o zameni saradnika. Koliko god da ste razvili dobar poslovni odnos, apsolutno svaki klijent želi da misli kako je upravo on prioritet, i takav utisak uvek treba i da ostavite ukoliko želite dugotrajnu saradnju.

3.   Potrudite se da uvek pružite više

Ovo ne znači da radite više nego što se plaćeni, ali i neki mali gestovi mogu ostaviti zaista veliki utisak i učiniti da vam se klijenti uvek iznova vraćaju. Ukoliko ste uvek spremni da predložite neku novu ideju i napravite taj jedan dodatni korak da unaredite posao, upravo za toliko ćete i biti ispred konkurencije. To što već godinama sarađujete sa pojedinim klijentima na određeni način ne znači da ih nećete pozitivno iznenaditi predglaganjem nekih novina, jer ćete pokazati profesionalnost i posvećenost njihovom projektu. Čak i ukoliko klijent ne prihvati predlog, ostavićete pozitivan utisak pa će možda odabrati upravo vas za neke buduće poslove.

4.   Budite spremni na promene

Promena je sastavni deo posla i morate očekivati da će vaši klijenti uvek ići u korak sa vremenom i trendovima na tržištu, što samo znači da ćete i vi morati da ispratite isto. Zbog toga ćete često morati da menjate koncept i način rada kako biste izašli u susret klijentu i odgovorili na njegove potrebe, ali je to ujedno i jedini način da se i sami razvijate i rastete. Ovakvi iznenadni zahtevi klijenata često mogu biti stresni, što neretko povlači mogućnost da vam inicijalna reakcija bude odbijanje posla, ali to nikako nemojte da učinite. Prvo razjasnite sa klijentom kakve tačno promene očekuje u vašem poslovanju, a zatim sve dobro razmotrite sa svojim timom. Možda nećete moći da odgovorite na zahtev tačno onako kako je to klijent zamislio, ali ćete zato moći da ponudite neko alternativno rešenje koje može imati jednake, ako ne i bolje rezultate. Shvatite svaku novinu u poslu kao izazov i ne dajte se obeshrabriti, jer su upravo to one situacije u kojima možete pokazati svoju profesionalnost i dugoročno zadržati klijente.

5.   Zahvalite se klijentima i razvijte lični pristup

Čak i mali znaci pažnje doprineće boljem poslovnom odnosu i podići vašu saradnju na viši nivo. Potrudite se da zapamtite datume koji su bitni za vašeg klijenta i ne dopustite da neki njegov veći poslovni uspeh prođe nezapaženo. Ono što ostavlja poseban utisak jeste lični pristup koji razvijete prema klijentu. Rukom ispisana čestitka ili mali znak pažnje koji je u vezi sa klijentovim poslovanjem ostaviće mnogo veći efekat nego generisana čestitka poslata svim klijentima bez ikakvog ličnog pečata. Ovakvi znaci pažnje ne treba da budu ni skupi ni ekstravagantni, dovoljno je da budu lični i neočekivani, a vaši klijenti će sasvim sigurno umeti da cene vreme i trud koji ste uložili da ih upoznate i iznenadite.

Postojeći klijenti su vaši najbolji predstavnici, te je napor koji ulažete u to da ih zadržite i napravite uspešnu dugotrajnu saradnju u stvari trud koji ulažete u sopstveni biznis. Imajte uvek na umu da je za sticanje i zadržavanje klijenata često potrebno jako puno vremena i energije, a da su čak i mali propusti ponekad dovoljni da ih izgubite. Nemojte biti previše strogi prema sebi, niti se može svaki klijent zadržati, niti je svaki klijent dobar za vaš posao. Odaberite pažljivo sa kim želite da gradite svoj poslovni put, a onda se potrudite da sa njima ostvarite međusobno poverenje i dugotrajnu saradnju. Budite iskreni u svemu što radite, ne postavljajte nerealne ciljeve koje ne možete da ostvarite i imajte uvek na umu da dok gradite klijentov posao, izgrađujete sopstvenu reputaciju.

(Visited 1.317 times, 1 visits today)